równanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 18 gru 2011, o 12:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 17 razy
równanie z parametrem
Dla jakich wartości parametru m; \(\displaystyle{ m \in \left\langle 0; \pi \right\rangle}\) równanie \(\displaystyle{ x ^{2} + \left( 2sinm\right)x+1-sinm}\) nie ma pierwiastków rzeczywistych ?
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 18 gru 2011, o 12:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 17 razy
równanie z parametrem
czyli m musi być \(\displaystyle{ \neq \left\{ 0, \pi \right\}}\)
a \(\displaystyle{ \Delta <0}\)
i doszłam do :
\(\displaystyle{ sin ^{2}m + sinm-1<0}\) i nie wiem co dalej
a \(\displaystyle{ \Delta <0}\)
i doszłam do :
\(\displaystyle{ sin ^{2}m + sinm-1<0}\) i nie wiem co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
równanie z parametrem
(*) A dlaczego ?monisia8062 pisze:czyli m musi być \(\displaystyle{ \neq \left\{ 0, \pi \right\}}\)(*)
a \(\displaystyle{ \Delta <0}\)
i doszłam do :
\(\displaystyle{ sin ^{2}m + sinm-1<0}\) i nie wiem co dalej (**)
(**) Podstawić np (t) zamiast sinusa, pamiętając, że \(\displaystyle{ t\in<0;1>}\)