Udowodnij tożsamość trygonometryczną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
schleswig
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 13 mar 2011, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 10 razy

Udowodnij tożsamość trygonometryczną

Post autor: schleswig »

Witajcie

Trafiło na mnie takie coś:

\(\displaystyle{ \frac{\sin^2 3x}{\sin^2 x} - \frac{\cos^2 3x}{\cos^2 x} = 8 \cdot \cos 2x}\)

Próbuję to od pewnego czasu udowodnić, jednak z marnym skutkiem.

Z góry dzięki za pomoc.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Udowodnij tożsamość trygonometryczną

Post autor: bosa_Nike »

Do wspólnego mianownika. Licznik rozbij ze wzoru na różnicę kwadratów. Zauważ tam wzory na sinusa sumy i różnicy kątów. Mianownik możesz zamienić na kwadrat sinusa podwojonego kąta.

W razie problemów pokaż, gdzie utknąłeś.
ODPOWIEDZ