Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 15 razy
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha +\ctg \alpha }{\sin \alpha \cdot \cos \alpha } = \frac{1}{\cos \alpha } + \frac{1}{\sin ^{2} \alpha }}\)
Dopiero zaczynam z trygonometrią, jakby się ktoś znalazł jeszcze dzis kto mógłby pomoc, byłbym wdzięczny. Mam nadziej że dobry dział. Dzieki!
Dopiero zaczynam z trygonometrią, jakby się ktoś znalazł jeszcze dzis kto mógłby pomoc, byłbym wdzięczny. Mam nadziej że dobry dział. Dzieki!
Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, o 22:44 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 15 razy
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
Wyszło, dzieki :d Jeszcze tylko z jednym mam kłopot.
\(\displaystyle{ \frac{1+\sin \alpha }{\cos \alpha } = \frac{\cos \alpha }{1-\sin \alpha }}\)
Jak można prosić o wskazówkę jakąś.
\(\displaystyle{ \frac{1+\sin \alpha }{\cos \alpha } = \frac{\cos \alpha }{1-\sin \alpha }}\)
Jak można prosić o wskazówkę jakąś.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 mar 2012, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 4 razy
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
Potem zauważ że \(\displaystyle{ 1- \sin^{2} x = \cos^{2} x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 27 mar 2012, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Pomógł: 2 razy
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
Wydaje mi się, że "na krzyż" to nie jest całkiem poprawna metoda rozwiązywania tego typu problemów, ja bym zrobił to tak:
\(\displaystyle{ P = \frac{\cos \alpha}{1-\sin \alpha} = \frac{\cos \alpha}{1-\sin \alpha} \cdot \frac{1+\sin\alpha}{1+\sin \alpha } = \frac{\cos\alpha + \sin \alpha \cdot \cos \alpha}{ 1-\sin ^{2}\alpha } = \frac{\cos\alpha + \sin \alpha \cdot \cos \alpha}{\cos ^{2} \alpha} = \frac{1+\sin\alpha}{\cos\alpha} = L}\)
I teraz przez operacje odwrotne możemy pokazać, że w drugą stronę też działa. I dopiero stąd wnioskujemy, że jest to tożsamość.
\(\displaystyle{ P = \frac{\cos \alpha}{1-\sin \alpha} = \frac{\cos \alpha}{1-\sin \alpha} \cdot \frac{1+\sin\alpha}{1+\sin \alpha } = \frac{\cos\alpha + \sin \alpha \cdot \cos \alpha}{ 1-\sin ^{2}\alpha } = \frac{\cos\alpha + \sin \alpha \cdot \cos \alpha}{\cos ^{2} \alpha} = \frac{1+\sin\alpha}{\cos\alpha} = L}\)
I teraz przez operacje odwrotne możemy pokazać, że w drugą stronę też działa. I dopiero stąd wnioskujemy, że jest to tożsamość.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
Twoja metoda jest oczywiście elegancka, ale "na krzyż" jest całkiem poprawną metodą. Zauważ, że wymnożenie "na krzyż" oznacza tak naprawdę, że obie strony równania mnożymy przez iloczyn mianowników. Ponieważ jest to liczba różna od zera, więc jest to przejście równoważne.
JK
PS. Zupełnie nie rozumiem komentarza
JK
PS. Zupełnie nie rozumiem komentarza
dsokal pisze:I teraz przez operacje odwrotne możemy pokazać, że w drugą stronę też działa. I dopiero stąd wnioskujemy, że jest to tożsamość.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 27 mar 2012, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Pomógł: 2 razy
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
Tak długo jak wiem to żeby udowodnić równoważność, trzeba udowodnić dwie implikacje.Jan Kraszewski pisze:PS. Zupełnie nie rozumiem komentarzadsokal pisze:I teraz przez operacje odwrotne możemy pokazać, że w drugą stronę też działa. I dopiero stąd wnioskujemy, że jest to tożsamość.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
Nie mamy tutaj do udowodnienia równoważności i nie ma tutaj implikacji.
Poprawność rozumowania od razu wynika z symetryczności relacji równości.
Poprawność rozumowania od razu wynika z symetryczności relacji równości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 mar 2012, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 4 razy
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
To jest krotsze i prostsze:
\(\displaystyle{ \frac{1+\sin x }{\cos x } = \frac{\cos x }{1-\sin x } \iff \left( 1 + \sin x\right) \cdot \left( 1 - \sin x \right) = \cos^{2} x \iff 1 - \sin^{2} x = \cos^{2} x \iff \sin^{2} x + \cos^{2} x = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1+\sin x }{\cos x } = \frac{\cos x }{1-\sin x } \iff \left( 1 + \sin x\right) \cdot \left( 1 - \sin x \right) = \cos^{2} x \iff 1 - \sin^{2} x = \cos^{2} x \iff \sin^{2} x + \cos^{2} x = 1}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
Reshiram, już pierwsze przejście nie jest poprawne. Zapisana równoważność nie zachodzi. Weźmy np. \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}}\) , wtedy równość z prawej strony równoważności zachodzi, ale lewa strona nie jest określona - dzielenie przez zero !
Należy uwzględnić dziedzinę.
Należy uwzględnić dziedzinę.