Witam,
wszystko mi się poplątało
Mam funkcje i nie wiem jak je narysować tzn. czy zastosować przekształcenie \(\displaystyle{ y=k \cdot f \left( x \right)}\) czyli każdy punkt wykresu \(\displaystyle{ \left( x,y \right)}\) zamienić na \(\displaystyle{ \left( x, k \cdot y \right)}\), czy może zastosować \(\displaystyle{ y= f \left( k \cdot x \right)}\) czyli zamienić na \(\displaystyle{ \left( \frac{x}{k}, y \right)}\)
1. \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}\cos x}\)
2. \(\displaystyle{ y= 2\sin x}\)
3. \(\displaystyle{ y= \ctg 3x}\)
4. \(\displaystyle{ y= \tg \frac{1}{2}x}\)
Wykresy funkcji trygonometrycznych - przekształcenia
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 7 razy
Wykresy funkcji trygonometrycznych - przekształcenia
Ok, to drugie może bezsensu napisałem (usunąłem), a co do pierwszego 1,2,3,4 to ja rozumiem tak:
1, 2 muszę wykorzystać \(\displaystyle{ y=k \cdot f \left( x \right)}\), a 3, 4 muszę wykorzystać \(\displaystyle{ y= f \left( k \cdot x \right)}\) , tak ?
1, 2 muszę wykorzystać \(\displaystyle{ y=k \cdot f \left( x \right)}\), a 3, 4 muszę wykorzystać \(\displaystyle{ y= f \left( k \cdot x \right)}\) , tak ?