Witam
Mam problem z pewnym zadaniem, jutro piszę z tego sprawdzian i już prawie godzinę się mulę w tym jednym Proszę pomóżcie zupełnie nie wiem jak to policzyć.
Korzystając z rysunku i wzoru na pole trójkąta \(\displaystyle{ P=\frac12 ab \sin |\angle ACB|}\), oblicz \(\displaystyle{ \sin 105^\circ}\).
Obliczanie sin 105 stopni
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Obliczanie sin 105 stopni
Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, o 18:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 9 lut 2012, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 2 razy
Obliczanie sin 105 stopni
Wyraź poszczególne fragmenty podstawy trójkąta wykorzystując funkcje trygonometryczne i wyraź na dwa sposoby pole trójkąta raz tak jak w zadaniu a drugi korzystając z podstawy i wysokości, później porównaj obie postaci i wtedy ci wyjdzie. W zasadzie to można też zauważyc, że podstawa trójkąta po lewej stronie jest równa 1, co wynika z kątów a po prawej stronie masz trójkąt o charakterystycznych kątach 30, 60, 90. mając to możesz też policzyc wartości sin105
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Obliczanie sin 105 stopni
Wyszło mi, że:
\(\displaystyle{ \sin 105^\circ = \frac{1 + \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }}\)
Czy jest to poprawny wynik ? Wydaje mi się, że dobrze to policzyłem.
\(\displaystyle{ \sin 105^\circ = \frac{1 + \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }}\)
Czy jest to poprawny wynik ? Wydaje mi się, że dobrze to policzyłem.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, o 21:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.