1. Zbiorem wszystkich takich \(\displaystyle{ m}\), dla których równanie \(\displaystyle{ 16 ^{\sin x} \cdot 8 ^{\cos x}=m}\) ma co najmniej jedno rozwiązanie, jest... ?
2. Wyznaczyć zbiór wszystkich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) , dla których równanie \(\displaystyle{ \cos ^{2}x+\cos ^{2} \left( x-\frac{ \pi }{4} \right) =m}\) ma rozwiązanie w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle - \frac{ \pi }{4}; \frac{ \pi }{4} \right\rangle}\)
Zbiór wartości parametru m
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 3 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 14 razy
Zbiór wartości parametru m
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, o 22:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zbiór wartości parametru m
1) Wiemy, że \(\displaystyle{ m>0}\)
Dalej pomysł (nie robiłem) - zamienić podstawy na dwa; zwinąć do postaci dwa do potęgi; zlogarytmować stronami; dołożyć jedynkę trygonometryczną; otrzymać kwadratowe; podstawić (pamiętać o zakresie wartości podstawionego) ustalić dla jakich (m) są rozwiązania.
Dalej pomysł (nie robiłem) - zamienić podstawy na dwa; zwinąć do postaci dwa do potęgi; zlogarytmować stronami; dołożyć jedynkę trygonometryczną; otrzymać kwadratowe; podstawić (pamiętać o zakresie wartości podstawionego) ustalić dla jakich (m) są rozwiązania.