Witam,
w jaki sposób mogę znaleźć wzór funkcji sinusowej znając położenie na układzie współrzędnych jej najniższego i najwyższego punktu?
\(\displaystyle{ \min (1932 , 197)\\
\max (1980 , 236)}\)
Z góry dziękuję za pomoc!
Znalezienie wzoru funkcji sinusowej
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 mar 2012, o 18:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Znalezienie wzoru funkcji sinusowej
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, o 10:15 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Znalezienie wzoru funkcji sinusowej
Jeżeli dany jest punkt \(\displaystyle{ m=(m_x,m_y)}\), który jest najniższą wartością oraz \(\displaystyle{ M=(M_x,M_y)}\) będący maksimum, wtedy amplituda będzie różnicą między rzędnymi wierzchołków podzieloną przez \(\displaystyle{ 2}\), natomiast połowa okresu głównego będzie różnicą między odciętymi tych punktów. Gdy się te informacje poskłada, otrzyma się wzór:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{M_y-m_y}{2} \cos \left(\frac{\pi (x-2m_x+M_x)}{M_x-m_x}\right)+\frac{M_y+m_y}{2}}\)
Oczywiście to nie jedyne rozwiązanie (dlaczego?).
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{M_y-m_y}{2} \cos \left(\frac{\pi (x-2m_x+M_x)}{M_x-m_x}\right)+\frac{M_y+m_y}{2}}\)
Oczywiście to nie jedyne rozwiązanie (dlaczego?).
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 mar 2012, o 18:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Znalezienie wzoru funkcji sinusowej
czy jest wzór służący do obliczenia tego samego tylko nie dla cos tylko dla sin?