Mam dwa zadania i nie wiem jak je rozwiązać, pomoże mi ktoś?
1. Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = \frac{1}{4}}\), oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sin ^{4} \alpha + \cos ^{4} \alpha}\)
2. Kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) są kątami ostrymi trójkata prostokątnego. Oblicz miary tych katow, jezeli \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \beta = \frac{1}{2}}\).
Obliczanie wartości wyrażenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 16:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie wartości wyrażenia.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2012, o 20:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Obliczanie wartości wyrażenia.
1.
\(\displaystyle{ s^4+c^4=(s^2)^2+(c^2)^2+2s^2c^2-2s^2c^2=(s^2+c^2)^2-2s^2c^2=1-2s^2c^2=1-2(sc)^2=1-2\left( \frac{1}{4} \right)^2=1- \frac{2}{16}= \frac{7}{8}}\)
s,c to sinus i cosinus
\(\displaystyle{ s^4+c^4=(s^2)^2+(c^2)^2+2s^2c^2-2s^2c^2=(s^2+c^2)^2-2s^2c^2=1-2s^2c^2=1-2(sc)^2=1-2\left( \frac{1}{4} \right)^2=1- \frac{2}{16}= \frac{7}{8}}\)
s,c to sinus i cosinus
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Obliczanie wartości wyrażenia.
ze wzoru na kwadrat sumy: \(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+2ab+b^2}\)
czyli \(\displaystyle{ a^2+b^2=a^2+b^2+2ab-2ab=(a+b)^2-2ab}\)
w tym wypadku \(\displaystyle{ a=\sin^2 x,b=\cos^2x}\)
czyli \(\displaystyle{ a^2+b^2=a^2+b^2+2ab-2ab=(a+b)^2-2ab}\)
w tym wypadku \(\displaystyle{ a=\sin^2 x,b=\cos^2x}\)