Witam
Mam probelm w takim zadaniu
Rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ \left| \sin \left( \frac{ \pi }{12}+x \right) \right| \le \frac{1}{2}}\)
I mam problem co z ta bezwgl wart ??
Ona coś robi w tym przypadki czy jak ? Bo tak to wiem o co chodzi.
Proszę o pomoc.
-- 24 mar 2012, o 17:57 --
Już wiem
Zamykam
Sinus z Bezwgl wart
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 15 razy
Sinus z Bezwgl wart
Ostatnio zmieniony 24 mar 2012, o 18:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Sinus z Bezwgl wart
no robi robi, bo teraz masz coś takiego:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2} \le \sin \left( \frac{ \pi }{2} + x \right) \le \frac{1}{2}}\)
teraz podstaw sobie \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{2} + x}\)
naszkicuj wykres \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) (by się nie pomylić)
wyznacz z wykresu \(\displaystyle{ \alpha}\)
przyrównaj \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{2} + x}\)
i po zadanku
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2} \le \sin \left( \frac{ \pi }{2} + x \right) \le \frac{1}{2}}\)
teraz podstaw sobie \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{2} + x}\)
naszkicuj wykres \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) (by się nie pomylić)
wyznacz z wykresu \(\displaystyle{ \alpha}\)
przyrównaj \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{2} + x}\)
i po zadanku
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.