Rozwiąż nierówność trygonometryczną z cosinusami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wrauuu

Rozwiąż nierówność trygonometryczną z cosinusami

Post autor: wrauuu »

Jak rozwiązać:

\(\displaystyle{ \cos 3x + \cos x > 0}\) dla \(\displaystyle{ x \in\left\langle \frac12\pi;2\pi \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2017, o 10:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Rozwiąż nierówność trygonometryczną z cosinusami

Post autor: arigo »

zastosuj wzor na sume cosinusow
ODPOWIEDZ