Witam,
Mam problem, otóż nie mogę rozwiązać dwóch zadań, w pierwszym wyszło mi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}}\), ale wątpię, że rozwiązałem je dobrze, zaś drugie po prostu jest nie na moje możliwości.
1. \(\displaystyle{ 6 \cdot (\sin 30 \cdot \cos 45 \cdot \ctg 60) : (\ctg 30 \cdot \sin 45) =}\)
2. \(\displaystyle{ 2 \cdot (\tg 30 - \sin 45) \cdot (\cos 45 - \ctg 60) =}\)
Równianie - wartości trygonometryczne
Równianie - wartości trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, o 21:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 2 razy
Równianie - wartości trygonometryczne
W pierwszym wyszło mi \(\displaystyle{ 1}\), więc albo ja coś mam złe albo ty:P zaraz zrobię 2 i napisze ci rozwiązania.
\(\displaystyle{ \frac{6 \left( \frac{1}{2} \cdot \frac{\sqrt 2}{2} \cdot \frac{\sqrt3}{3} \right) }{\sqrt3 \cdot \frac{\sqrt2}{2}}=\frac{6\sqrt 6}{12} \cdot \frac{2}{\sqrt 6}=1}\)
Drugie zrób sam powinno być \(\displaystyle{ \frac{-5}{3}}\) o ile się nie mylę. Dopiero zacząłem swoją przygodę z trygonometrią więc za błędy przepraszam.
\(\displaystyle{ \frac{6 \left( \frac{1}{2} \cdot \frac{\sqrt 2}{2} \cdot \frac{\sqrt3}{3} \right) }{\sqrt3 \cdot \frac{\sqrt2}{2}}=\frac{6\sqrt 6}{12} \cdot \frac{2}{\sqrt 6}=1}\)
Drugie zrób sam powinno być \(\displaystyle{ \frac{-5}{3}}\) o ile się nie mylę. Dopiero zacząłem swoją przygodę z trygonometrią więc za błędy przepraszam.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, o 21:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Skaluj nawiasy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Skaluj nawiasy.