proszę o pomoc, z góry dziękuję za rozwiązanie
1. oblicz dokładne wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ a}\) wiedząc,że:
a) \(\displaystyle{ \tg a= 3}\)
b) \(\displaystyle{ \cos a= \frac{\sqrt{2}}{3}}\)
b) wiedząc,że \(\displaystyle{ \sin a + \cos a=1,2}\) oblicz \(\displaystyle{ \sin a \cdot \cos a}\)
Zależność trygonometryczna
Zależność trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, o 21:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 2 razy
Zależność trygonometryczna
W podpunkcie a) za tangensa podstaw sobie \(\displaystyle{ \frac{\sin a}{\cos a}}\) Wymnóż na krzyż, potem zastosuj jedynkę trygonometryczną. Wylicz ile cosinusów to sinus i podstaw za sinusa cosinusy. Powinno ci wyjść. W b to samo.
Jak ci nie wyjdzie to nasmaruje ci wynik
Jak ci nie wyjdzie to nasmaruje ci wynik
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, o 21:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 2 razy
Zależność trygonometryczna
\(\displaystyle{ \tg a=\frac{\sin a}{\cos a}=3}\)
\(\displaystyle{ \sin a=3\cos a}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2 a + \cos ^2 a=1}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2 a + 9\cos ^2 a =1}\)
\(\displaystyle{ 10 \cos ^2 a=1}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2 a =\frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ \cos a=\frac{ \sqrt{10}}{10}}\)
Dalej dasz rade?:P
\(\displaystyle{ \sin a=3\cos a}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2 a + \cos ^2 a=1}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2 a + 9\cos ^2 a =1}\)
\(\displaystyle{ 10 \cos ^2 a=1}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2 a =\frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ \cos a=\frac{ \sqrt{10}}{10}}\)
Dalej dasz rade?:P
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, o 21:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .