Znając sinus,obliczyć tangens połówki

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Peres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: --
Podziękował: 62 razy

Znając sinus,obliczyć tangens połówki

Post autor: Peres »

Witam. Mam problem z takim zadaniem :

Wiedząc,że \(\displaystyle{ \sin x = \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ x \in \left( 0 , \frac{ \pi }{2} \right)}\) oblicz \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{2}}\)

Nie wiem jak mam to zrobić, jedynie rozpisuje tangensa i korzystając z jedynki trygonometrycznej starałem się wyliczyć cosinusa i poźniej podstawić do wzoru początkowego ale rozwiązanie jest błędne.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, o 19:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Znając sinus,obliczyć tangens połówki

Post autor: kamil13151 »

... ometryczne
Patrz funkcje kąta połówkowego.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Znając sinus,obliczyć tangens połówki

Post autor: major37 »

Rozpisz tangensa połówki. Kosinusa wyznacz z jedynki-- 20 mar 2012, o 19:43 --uprzedził mnie
ODPOWIEDZ