\(\displaystyle{ 2(\sin + \cos ) = \ \tg + 1}\)
Ja zrobiłem to w sposób następujący:
\(\displaystyle{ 2(\sin + \cos ) = \frac{\sin + \cos }{\cos }}\)
\(\displaystyle{ 2 \cos (\sin + \cos ) = \sin + \cos}\)
\(\displaystyle{ \sin ( 2 \ \cos - 1 ) = - \cos ( 1 - 2 \cos )}\)
\(\displaystyle{ \sin = - \cos}\) - to źle, w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ \tg = -1}\)
lub
\(\displaystyle{ \cos = 0.5}\) - to jest dobrze
Co źle zrobiłem? W odpowiedziach jest rozwiązany ten przykład, jednak chciałbym dowiedzieć się co złego jest w moim sposobie.
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska ;)
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 13 razy
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, o 00:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Rozwiąż równanie
Założenie:
\(\displaystyle{ \cos \alpha \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2 \cos (\sin \alpha + \cos \alpha ) = \sin \alpha + \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ (\sin \alpha + \cos \alpha )(2\cos \alpha -1)=0}\)
Pierwszy nawias równy zero gdy:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = - \cos \alpha \Rightarrow \tg \alpha = -1}\)
Drugi:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2 \cos (\sin \alpha + \cos \alpha ) = \sin \alpha + \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ (\sin \alpha + \cos \alpha )(2\cos \alpha -1)=0}\)
Pierwszy nawias równy zero gdy:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = - \cos \alpha \Rightarrow \tg \alpha = -1}\)
Drugi:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = -\frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, o 23:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Rozwiąż równanie
Oczywiście, nie \(\displaystyle{ -0,5}\) a \(\displaystyle{ 0,5}\).
Dobrze bo rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ \sin \alpha = - \cos \alpha}\)
jest równoważne
\(\displaystyle{ \tg \alpha = -1}\).
Dobrze bo rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ \sin \alpha = - \cos \alpha}\)
jest równoważne
\(\displaystyle{ \tg \alpha = -1}\).