dziedzina funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 10 lis 2008, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 14 razy
dziedzina funkcji
Wyznacz dziedzinę funkcji: \(\displaystyle{ f(x)= \frac{\log _{x-1} \sqrt{16-x ^{2} } }{\tg x}}\)
Wszystko rozumiem oprócz tego jak rozpisać \(\displaystyle{ \tg x}\), w wyniku jest \(\displaystyle{ x \in \left( 1,4\right) \setminus \left\{ \frac{ \pi }{2},2, \pi \right\}}\)
\(\displaystyle{ 2}\) jest od \(\displaystyle{ \log _{x-1}}\) wywnioskowałem że \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) jest od \(\displaystyle{ \cos x}\) a \(\displaystyle{ \pi}\) od \(\displaystyle{ \sin x}\). Dobrze myślę? Jeśli tak to dlaczego tak się dzieje?
Wszystko rozumiem oprócz tego jak rozpisać \(\displaystyle{ \tg x}\), w wyniku jest \(\displaystyle{ x \in \left( 1,4\right) \setminus \left\{ \frac{ \pi }{2},2, \pi \right\}}\)
\(\displaystyle{ 2}\) jest od \(\displaystyle{ \log _{x-1}}\) wywnioskowałem że \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) jest od \(\displaystyle{ \cos x}\) a \(\displaystyle{ \pi}\) od \(\displaystyle{ \sin x}\). Dobrze myślę? Jeśli tak to dlaczego tak się dzieje?
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, o 18:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
dziedzina funkcji
spójrz na wykres
... res-tg.jpg
tangens nie przyjmuje żadnej wartości dla \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) a dla wartości \(\displaystyle{ \pi}\) przyjmuje 0, co w mianowniku być nie może
Kod: Zaznacz cały
http://www.interklasa.pl/portal/dokumen
tangens nie przyjmuje żadnej wartości dla \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) a dla wartości \(\displaystyle{ \pi}\) przyjmuje 0, co w mianowniku być nie może
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
dziedzina funkcji
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-1 \neq 1 \\ x-1>0 \\ 16-x^2 \ge 0 \\ \tg x \neq 0 \end{cases}}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \neq 2 \\ x>1 \\ x\in(-4,4) \\ x \neq k\pi \end{cases} \\ x\in(1,4) \setminus \left\{ 2,\pi\right\}}\)
bo \(\displaystyle{ \pi}\) należy do przedziału \(\displaystyle{ (1,4)}\)
ale tangens nie przyjmuje wartości dla \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\), czyli trzeba je dodać do tego zbioru liczb, które nie należą do dziedziny
Czyli
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \neq 2 \\ x>1 \\ x\in(-4,4) \\ x \neq k\pi \end{cases} \\ x\in(1,4) \setminus \left\{ 2,\pi\right\}}\)
bo \(\displaystyle{ \pi}\) należy do przedziału \(\displaystyle{ (1,4)}\)
ale tangens nie przyjmuje wartości dla \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\), czyli trzeba je dodać do tego zbioru liczb, które nie należą do dziedziny
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 10 lis 2008, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 14 razy
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
dziedzina funkcji
Dlaczego? Przecież Kanodelo wytłumaczył Ci, dlaczego odpowiedź jest właśnie taka.superziom123 pisze:czyli w odpowiedzi jest błąd?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 10 lis 2008, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 14 razy