wyznacz wszystkie wartości parametru p

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

wyznacz wszystkie wartości parametru p

Post autor: xoyox »

wyznacz wszystkie wartości parametru p dla których równanie \(\displaystyle{ 3\cos ^{2}x =(p+1) \cdot \cos x}\) ma w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle \frac{-3}{2} \pi ; \frac{ \pi }{2}\right\rangle}\) tylko trzy różne rozwiązania z których dwa są ujemne a jedno dodatnie.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, o 15:44 przez xoyox, łącznie zmieniany 2 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34290
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

wyznacz wszystkie wartości parametru p

Post autor: Jan Kraszewski »

A ten przedział to jakie ma końce?

JK
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

wyznacz wszystkie wartości parametru p

Post autor: xoyox »

już poprawilam;)
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

wyznacz wszystkie wartości parametru p

Post autor: bosa_Nike »

Trzeba przenieść wszystko na jedną stronę, wyłączyć wspólny czynnik, zastanowić się, kiedy w podanym przedziale jest on zerem i jaki w takim razie musi być drugi czynnik, żeby warunki zadania były spełnione.
ODPOWIEDZ