Funkcja dana jest wzorem \(\displaystyle{ f \left( x \right) =1+\sin \left( -x \right) +\cos \left( \frac{ \pi }{2}+x \right)}\). Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których równanie \(\displaystyle{ f(x)}\) ma dwa rozwiązania w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle \pi ,2 \pi \right\rangle}\).
Przekształciłem do:\(\displaystyle{ f \left( x \right) =1-\sin x-\sin x=-2\sin x+1}\)
Narysowałem i mam wynik: \(\displaystyle{ \langle 1,3)}\)
Czy dobry?
2 rozwiązania w zależności od parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
2 rozwiązania w zależności od parametru
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, o 13:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34279
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
2 rozwiązania w zależności od parametru
Masz na myśli równanie \(\displaystyle{ f(x)=m\ ?}\)Aleanrahel pisze:Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których równanie \(\displaystyle{ f(x)}\) ma dwa rozwiązania w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle \pi ,2 \pi \right\rangle}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
2 rozwiązania w zależności od parametru
Ja też narysowałem to co Ty i mam inny wynik. Najpierw rysujesz sinusoidę w tym przedziale. Potem obracasz symetrycznie względem Osi X. Ten obrócony wykres rozciągasz dwukrotnie w górę i dół. Na koniec przesuwasz o jedną jednostkę do góry.