Oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Sidu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Sidu »

\(\displaystyle{ \cos 37 \cdot \sqrt{1 +\tg ^{2}37 }}\)

Nawet nie wiem jak zaczac prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, o 13:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
manduka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 15 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: manduka »

rozpisz tangensa i do wspólnego mianownika, póżniej skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
Lothmel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 1 lut 2012, o 20:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: StW/Kr
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 11 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Lothmel »

\(\displaystyle{ \cos37 \cdot \sqrt{\frac{\cos ^{2}37+\sin ^{2}37 }{\cos ^{2}37 }}= \cos37 \cdot \sqrt{\frac{1}{\cos ^{2} 37}}=1}\)
ODPOWIEDZ