Parametr.
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krosno
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 11 razy
Parametr.
zeby rozwiązać to rownanie musisz użycz parametru pomocniczego
niech \(\displaystyle{ t=sinx}\)
po podstawiemiu otrzymujemy
\(\displaystyle{ t^2+t+m = 0}\)
teraz rozwiazujemy zwykłe równanie kwadratowe z parametrem
wiemy że równanie ma rozwiazania gdy \(\displaystyle{ \Delta qslant0}\)
czyli \(\displaystyle{ 1-4m qslant0}\)
po wyliczeniu otrzymamy
\(\displaystyle{ m qslant0}\)
pozdro
niech \(\displaystyle{ t=sinx}\)
po podstawiemiu otrzymujemy
\(\displaystyle{ t^2+t+m = 0}\)
teraz rozwiazujemy zwykłe równanie kwadratowe z parametrem
wiemy że równanie ma rozwiazania gdy \(\displaystyle{ \Delta qslant0}\)
czyli \(\displaystyle{ 1-4m qslant0}\)
po wyliczeniu otrzymamy
\(\displaystyle{ m qslant0}\)
pozdro
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Parametr.
Niech \(\displaystyle{ t = \sin x, t }\). Mamy równanie (*)\(\displaystyle{ t^2+t+m}\). Dane równanie trygonometryczne ma rozwiązanie w zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) wtedy i tylko wtedy, gdy równanie kwadratowe (*), ma rozwiązanie należące do przedziału \(\displaystyle{ }\). Niech \(\displaystyle{ f(t)=t^2+t+m}\) i \(\displaystyle{ D_{f}=}\). Wykresem funkcji \(\displaystyle{ f}\) określonej w zbiorze \(\displaystyle{ D_{f}}\) jest część paraboli i wierzchołku \(\displaystyle{ W=( - \frac{1}{2}, \frac{ -1+4m}{4} )}\).
Wartość rzędnej wierzchołka paraboli zależy od wartości parametru \(\displaystyle{ m}\). Gdy \(\displaystyle{ \frac{ -1+4m}{4} q 0}\), to wykres funkcji \(\displaystyle{ f}\) ma co najmniej jeden punkt przecięcia z osią \(\displaystyle{ t}\), czyli funkcja ma co najmniej jedno miejsce zerowe.
Zatem równanie (*) ma rozwiązania należące do zbioru \(\displaystyle{ D_{f}}\), gdy spełniona jest alternatywa warunków:
1.
\(\displaystyle{ \frac{-1+4m}{4} q 0 f(-1) q 0 \\ m }\),
2
\(\displaystyle{ \frac{ -1+4m}{4} q 0 f(1) q 0 \\ m }\).
Sumą warunków 1 i 2 jest przedział \(\displaystyle{ }\). Czyli równanie ma rozwiązanie w zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) dla parametru \(\displaystyle{ m }\).
Wartość rzędnej wierzchołka paraboli zależy od wartości parametru \(\displaystyle{ m}\). Gdy \(\displaystyle{ \frac{ -1+4m}{4} q 0}\), to wykres funkcji \(\displaystyle{ f}\) ma co najmniej jeden punkt przecięcia z osią \(\displaystyle{ t}\), czyli funkcja ma co najmniej jedno miejsce zerowe.
Zatem równanie (*) ma rozwiązania należące do zbioru \(\displaystyle{ D_{f}}\), gdy spełniona jest alternatywa warunków:
1.
\(\displaystyle{ \frac{-1+4m}{4} q 0 f(-1) q 0 \\ m }\),
2
\(\displaystyle{ \frac{ -1+4m}{4} q 0 f(1) q 0 \\ m }\).
Sumą warunków 1 i 2 jest przedział \(\displaystyle{ }\). Czyli równanie ma rozwiązanie w zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) dla parametru \(\displaystyle{ m }\).