witam
dysponuję następującymi danymi:
\(\displaystyle{ a=0.2 \\ b=0 \\ \alpha}\)
dla:
\(\displaystyle{ \alpha = -90 \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=-0.2 \ \ z=0 \\
\alpha = -75 \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=-0.1931 \ \ z=0.0258 \\
\alpha = -60 \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=-0.1731 \ \ z=0.0499 \\
\alpha = -45 \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=-0.1414 \ \ z=0.0707 \\
\alpha = -22.5 \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=-0.0765 \ \ z=0.0923 \\
\alpha = 0 \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=0 \ \ z=0.1}\)
równanie wygląda tak:
dla \(\displaystyle{ x: \ \ \cos \left( 180-\left( 90+ \alpha\right) \right) \cdot a}\)
dla \(\displaystyle{ z: \ \ \frac{\sin \left( 180- \left( 90+ \alpha \right) \right) \cdot a}{2}}\)
i teraz dane się zmieniają:
\(\displaystyle{ a=0.1 \\ b=0.2}\)
przy \(\displaystyle{ \alpha}\) mamy następujące wyniki:
\(\displaystyle{ \alpha = -90 \ \ \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=-0.1 \ \ z=0.2 \\
\alpha = -75 \ \ \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=0.0068 \ \ z=0.206 \\
\alpha = -60 \ \ \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=0.1133 \ \ z=0.1982 \\
\alpha = -45 \ \ \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=0.212 \ \ z=0.1767 \\
\alpha = -22.5 \ \ \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=0.3312 \ \ z=0.1227 \\
\alpha = 0 \ \ \ \ \ \ \ \ \ wynik= x=0.4 \ \ z=0.05}\)
jakie równanie da nam powyższe wyniki???
mam dane z których muszę stworzyć równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 1 paź 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: grudziądz
- Podziękował: 1 raz
mam dane z których muszę stworzyć równanie
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, o 19:01 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Bardzo nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Bardzo nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
mam dane z których muszę stworzyć równanie
Dziwny wzór masz do tego pierwszego przypadku.
Nie prościej zapisać po prostu:
dla \(\displaystyle{ x: \ \ \sin \alpha \cdot a}\)
dla \(\displaystyle{ z: \ \ \frac{\cos \alpha \cdot a}{2}}\)
?
Ten drugi mam:
dla \(\displaystyle{ x: \ \ a\sin \alpha +2b\cos\alpha}\)
dla \(\displaystyle{ z: \ \ \frac{a\cos \alpha-2b\sin \alpha}{2}}\)
Nie prościej zapisać po prostu:
dla \(\displaystyle{ x: \ \ \sin \alpha \cdot a}\)
dla \(\displaystyle{ z: \ \ \frac{\cos \alpha \cdot a}{2}}\)
?
Ten drugi mam:
dla \(\displaystyle{ x: \ \ a\sin \alpha +2b\cos\alpha}\)
dla \(\displaystyle{ z: \ \ \frac{a\cos \alpha-2b\sin \alpha}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 1 paź 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: grudziądz
- Podziękował: 1 raz
mam dane z których muszę stworzyć równanie
taki dziwny zapis muszę zastosować, dziękuję za pomoc
-- 22 marca 2012, 16:19 --
a jak uzyskać wartość \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) z danych: \(\displaystyle{ \alpha x y}\)-- 24 marca 2012, 12:44 --\(\displaystyle{ \alpha x z}\)
-- 22 marca 2012, 16:19 --
a jak uzyskać wartość \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) z danych: \(\displaystyle{ \alpha x y}\)-- 24 marca 2012, 12:44 --\(\displaystyle{ \alpha x z}\)