Funkcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szakul
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 28 wrz 2011, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: szakul »

\(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha =\frac43\\
\left| \sin \alpha-\cos \alpha|=??}\)

dzięki


\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha=0,48\\
\cos \alpha+\cos \alpha=??}\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, o 23:14 przez szakul, łącznie zmieniany 3 razy.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: lukasz1804 »

W pierwszym przykładzie podnieś w danej równości strony do kwadratu, skorzystaj ze wzoru na kwadrat sumy i jedynkę trygonometryczną. Wyznacz wartość \(\displaystyle{ 2\sin\alpha\cos\alpha}\) (tu fakt, że jest to wzór na sinus podwojonego kąta nie ma akurat znaczenia). Zauważ też, że \(\displaystyle{ |\sin\alpha-\cos\alpha|=\sqrt{(\sin\alpha-\cos\alpha)^2}=\sqrt{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha-2\sin\alpha\cos\alpha}=\sqrt{1-2\sin\alpha\cos\alpha}}\).

W drugim przykładzie coś się nie zgadza - w założeniu nie ma kąta \(\displaystyle{ \beta}\). Popraw zatem zapis.
ODPOWIEDZ