Jaki wykres?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Terq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 20 paź 2011, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 38 razy

Jaki wykres?

Post autor: Terq »

Hej, mam narysować wykres \(\displaystyle{ y=\tg \left( x-\frac{\pi}{3} \right)}\).

Wykres tangensa umiem, tylko mam wątpliwości co do tego przekształcenia.

Czy jeśli mam układ współrzędnych to co teraz mam zrobić? Mam przesunąć cały wykres o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)podejrzewam, tylko, że w lewo czy w prawo? Chyba, że trzeba to zrobić zupełnie inaczej?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, o 23:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy. Nie stosuj wzorów matematycznych w n
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Jaki wykres?

Post autor: Kanodelo »

\(\displaystyle{ y=\tg\left( x-\frac{\pi}{3}\right)}\) to \(\displaystyle{ y=\tg x}\) przesunięty o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) w prawo
Awatar użytkownika
janka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

Jaki wykres?

Post autor: janka »

wykres tangensa w prawo o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)
Terq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 20 paź 2011, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 38 razy

Jaki wykres?

Post autor: Terq »

Dzięki wam, rozumiem, że gdyby było \(\displaystyle{ y=\tg \left( x+\frac{\pi}{3} \right)}\) wykres przesunął by się w lewo?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, o 23:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Jaki wykres?

Post autor: Kanodelo »

Tak

\(\displaystyle{ f(x+a)}\) - przesuwasz o a w lewo
\(\displaystyle{ f(x-a)}\) - przesuwasz o a w prawo
\(\displaystyle{ f(x)+a}\) - przesuwasz o a w górę
\(\displaystyle{ f(x)-a}\) - przesuwasz o a w dół
ODPOWIEDZ