hej,
mam problem z rozwiązaniem tego równania
\(\displaystyle{ (2-\cos x)(2+\cos x)=\sin x\cos x+ \frac{7}{2}}\)
doprowadziłem to równanie do takiej postaci:
\(\displaystyle{ 2 \sin ^{2} x-\sin 2x-1=0}\)
i dalej nie potrafię...
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: fotel
- Podziękował: 36 razy
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, o 20:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ (2- \cos x)(2+ \cos x)= \sin x \cos x+ \frac{7}{2}\\
4 - \cos^2 x = \frac{1}{2} \sin 2x + \frac{7}{2} \\
1 - 2 \cos^2 x = \sin 2x \\
- \cos 2x = \sin 2x \\
\tg 2x = -1}\)
4 - \cos^2 x = \frac{1}{2} \sin 2x + \frac{7}{2} \\
1 - 2 \cos^2 x = \sin 2x \\
- \cos 2x = \sin 2x \\
\tg 2x = -1}\)