Nie wiem jak mam rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sin x=\cos x}\).
\(\displaystyle{ \sin x\cos x-\sin ^2x-\cos x+\sin x=0}\)
Wyszło mi \(\displaystyle{ \cos x-\sin x=0}\) lub \(\displaystyle{ \sin x=1}\) i nie wiem jak to pierwsze rozwiązać.
Rozwiąż równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 30 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, o 14:54 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
a)z wykresu
b)zmień sinus na cosinus i ze wzoru na różnicę cosinusów
c)sprawdź, że \(\displaystyle{ \cos x = 0}\) nie jest rozwiązaniem, załóż, że \(\displaystyle{ \cos x \neq 0}\), podziel przez \(\displaystyle{ \cos x}\) i masz \(\displaystyle{ \tg x = 1}\)
b)zmień sinus na cosinus i ze wzoru na różnicę cosinusów
c)sprawdź, że \(\displaystyle{ \cos x = 0}\) nie jest rozwiązaniem, załóż, że \(\displaystyle{ \cos x \neq 0}\), podziel przez \(\displaystyle{ \cos x}\) i masz \(\displaystyle{ \tg x = 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 30 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
a) nie mogę z wykresu
b) nie mieliśmy wzoru na różnice cosinusów
c) nie umiemy rozwiązywać jeszcze tangensa
Musze to zrobić w oparciu o:
\(\displaystyle{ x_0 \in \left\langle 0, \pi \right\rangle \\
x=x_0+2k \pi \vee x=-x_0+2k \pi}\)
b) nie mieliśmy wzoru na różnice cosinusów
c) nie umiemy rozwiązywać jeszcze tangensa
Musze to zrobić w oparciu o:
\(\displaystyle{ x_0 \in \left\langle 0, \pi \right\rangle \\
x=x_0+2k \pi \vee x=-x_0+2k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, o 20:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Indeks dolny to x_0.
Powód: Indeks dolny to x_0.