Witam, mam problem z kilkoma równaniami
\(\displaystyle{ \sin ^{4} x + \cos ^{4} x = 1}\)
Robiłem to w ten sposób:
\(\displaystyle{ (\sin ^{2} x + \cos ^{2} x ) ^{2} -2\sin ^{2} x\cos ^{2}x = 1}\)
\(\displaystyle{ -2\sin ^{2} x\cos ^{2}x = 0}\)
Więc chyba jest cos nie tak...
Mam jeszcze kłopot z \(\displaystyle{ \sin x+\cos x= \sqrt{2}}\)
Rozwiąż równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 28 paź 2007, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Polski
- Podziękował: 6 razy
Rozwiąż równania.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, o 20:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Rozwiąż równania.
\(\displaystyle{ \cos ^{4}x= \left( \cos ^{2}x\right)^{2}=\left(1-\sin ^{2}x \right)^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, o 20:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 28 paź 2007, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Polski
- Podziękował: 6 razy
Rozwiąż równania.
Rozwiązałem równanie
\(\displaystyle{ \sin ^{4} x + \cos ^{4} x = 1
\sin ^{4} x - (1-2\sin ^{2} x+\sin ^{4} x) = 1}\)
wyszlo:
\(\displaystyle{ \sin x = 1 , \sin x=-1}\) , a odp jest inna.
\(\displaystyle{ \sin ^{4} x + \cos ^{4} x = 1
\sin ^{4} x - (1-2\sin ^{2} x+\sin ^{4} x) = 1}\)
wyszlo:
\(\displaystyle{ \sin x = 1 , \sin x=-1}\) , a odp jest inna.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, o 22:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach