Sprawdź, czy funkcje \(\displaystyle{ f}\) i \(\displaystyle{ g}\) są równe.
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1+\cos 2x}{\sin ^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ g(x)= \frac{2}{\tg ^{2}x }}\)
Z tego co się dowiedziałam na lekcji w szkole, to żeby te dwie funkcje były równe to muszą mieć taką samą dziedzinę. No i tu zaczynają się schody. Poniżej napisałam wszystkie moje obliczenia po kolei i wychodzi z nich, że jeśli liczę po dziedzinie to te funkcje nie są równe, jednak gdy liczę "na piechotę" to są równe. Jak powinno być poprawnie?
\(\displaystyle{ Df: x \in R \setminus \left\{ k \pi :k \in C\right\}}\)
\(\displaystyle{ Dg: x \in R \setminus \left\{ \frac{ \pi }{2}+k \pi ; k \pi : k \in C \right\}}\)
\(\displaystyle{ L= \frac{1+\cos 2x}{\sin ^{2}x }= \frac{1+\cos ^{2}x-\sin ^{2}x }{\sin ^{2} x} = \frac{2\cos ^{2} x}{\sin ^{2} x} =2\ctg ^{2} x= \frac{2}{\tg ^{2} x}=P}\)
Sprawdź, czy funkcje f i g są równe
- Cudi29
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 10 maja 2009, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Brok/Białystok
- Podziękował: 64 razy
- Pomógł: 2 razy
Sprawdź, czy funkcje f i g są równe
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, o 22:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Sprawdź, czy funkcje f i g są równe
No więc dobrym tropem podążasz, dziedziny nie są równe, więc i funkcje nie są równe. Mniejsza jest dziedzina funkcji \(\displaystyle{ g}\). Dokładnie \(\displaystyle{ D_g\subset D_f}\). Więc obie funkcje są równe po ograniczeniu się do zbioru \(\displaystyle{ D_g:}\)
\(\displaystyle{ \bigwedge_{x\in D_g}\quad f(x)=g(x)}\)
\(\displaystyle{ \bigwedge_{x\in D_g}\quad f(x)=g(x)}\)