Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x - \sin ^{2}2x = \cos ^{2}2x}\)
albo jak zastosować 1 trygonometryczną do tego
\(\displaystyle{ \sin ^{2}2x + \cos ^{2}2x}\)
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 5 razy
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, o 23:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 5 razy
Rozwiąż równanie
czyli :
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{1}{4}}\) lub \(\displaystyle{ \sin x = -\frac{1}{4}}\)
tu już widać że wynik będzie inny niż w rozwiązaniu.
Prawidłowy wynik to \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4} + k \pi , x= \frac{3 \pi }{4} + k \pi , k \in C}\)
Jak to zrobić aby było poprawnie
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{1}{4}}\) lub \(\displaystyle{ \sin x = -\frac{1}{4}}\)
tu już widać że wynik będzie inny niż w rozwiązaniu.
Prawidłowy wynik to \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4} + k \pi , x= \frac{3 \pi }{4} + k \pi , k \in C}\)
Jak to zrobić aby było poprawnie
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, o 23:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równanie
A skąd dorwałeś taki pierwiastek z 0,5 ?Mojito pisze: \(\displaystyle{ \sin ^{2}x = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{1}{4}}\) lub \(\displaystyle{ \sin x = -\frac{1}{4}}\)
tu już widać że wynik będzie inny niż w rozwiązaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Rozwiąż równanie
Podzielił przez dwa obustronnie -- 12 mar 2012, o 22:40 --tylko tam nie będzie jedna czwarta tylko \(\displaystyle{ +- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)