Bardzo proszę o rozwiązanie
zad
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f określonej wzorem
\(\displaystyle{ f(x)= \sin 2x+ \cos\left(\frac{\pi}{6} - 2x\right)}\)
Odpowiedź uzasadnij
największa i najmniejsza wartość funkcji
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
największa i najmniejsza wartość funkcji
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, o 17:34 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
największa i najmniejsza wartość funkcji
Oczywiście aby skorzystać ze wskazówki Kamila, przekształć najpierw drugi składnik sumy zgodnie ze wzorem na kosinus różnicy.
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
największa i najmniejsza wartość funkcji
doszedłem do
\(\displaystyle{ \sin2x+\cos \frac{ \pi }{6} \cos2x+sin \frac{ \pi }{6} \sin2x=0\\
\sin2x+ \frac{ \sqrt{3} }{2} \cos2x+ \frac{1}{2} \sin2x=0\\
\frac{ \sqrt{3} }{2} \cos2x+ \frac{3}{2} \sin2x=0}\)
-- 12 mar 2012, o 18:12 --
dalej jest
\(\displaystyle{ \sqrt{3} ( \frac{1}{2}\cos2x+ \frac{ \sqrt{3} }{2} \sin2x )=0\\
\sqrt{3} ( \cos \frac{ \pi }{3}\cos2x+\sin \frac{ \pi }{3}\sin2x )=0\\
\sqrt{3} \cos( \frac{ \pi }{3}-2x )=0}\)
a co dalej?
\(\displaystyle{ \sin2x+\cos \frac{ \pi }{6} \cos2x+sin \frac{ \pi }{6} \sin2x=0\\
\sin2x+ \frac{ \sqrt{3} }{2} \cos2x+ \frac{1}{2} \sin2x=0\\
\frac{ \sqrt{3} }{2} \cos2x+ \frac{3}{2} \sin2x=0}\)
-- 12 mar 2012, o 18:12 --
dalej jest
\(\displaystyle{ \sqrt{3} ( \frac{1}{2}\cos2x+ \frac{ \sqrt{3} }{2} \sin2x )=0\\
\sqrt{3} ( \cos \frac{ \pi }{3}\cos2x+\sin \frac{ \pi }{3}\sin2x )=0\\
\sqrt{3} \cos( \frac{ \pi }{3}-2x )=0}\)
a co dalej?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, o 19:21 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
największa i najmniejsza wartość funkcji
Przekształcasz wzór funkcji, a nie równanie, więc fragmenty \(\displaystyle{ =0}\) są tu nie na miejscu.
Mamy \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{3}\cos\left(\frac{\pi}{3}-2x\right)}\). Zbiorem wartości funkcji kosinus jest przedział \(\displaystyle{ \langle -1,1\rangle}\), więc zbiorem wartości funkcji \(\displaystyle{ f}\) jest przedział \(\displaystyle{ \langle -\sqrt{3},\sqrt{3}\rangle}\). Końce tego przedziału wyznaczają żądane wartości.
Mamy \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{3}\cos\left(\frac{\pi}{3}-2x\right)}\). Zbiorem wartości funkcji kosinus jest przedział \(\displaystyle{ \langle -1,1\rangle}\), więc zbiorem wartości funkcji \(\displaystyle{ f}\) jest przedział \(\displaystyle{ \langle -\sqrt{3},\sqrt{3}\rangle}\). Końce tego przedziału wyznaczają żądane wartości.