Naszkicuj wykres funkcji tangens

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Cudi29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 10 maja 2009, o 14:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brok/Białystok
Podziękował: 64 razy
Pomógł: 2 razy

Naszkicuj wykres funkcji tangens

Post autor: Cudi29 »

Mam problem z naszkicowaniem wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{1-\tg x}}\).
Przekształciłam go do postaci: \(\displaystyle{ f(x)=-(\ctg -1)}\)
Wykres jednak nie zgadza się z dziedziną początkowej funkcji \(\displaystyle{ D:x \in R \setminus \left\{ \frac{ \pi }{4}+k \pi ; \frac{ \pi }{2}+k \pi : k \in C \right\}}\).

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak należy to zrobić poprawnie?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, o 13:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości i tematu.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Naszkicuj wykres funkcji tangens

Post autor: major37 »

rysujesz kotangensoidę przesuwasz ją o jedną jednostkę w dół i na koniec odbijasz symetrycznie względem OX. Dziedzinę masz dobrą

-- 12 mar 2012, o 11:30 --

I możesz zauważyć że Twój wykres to tangensoida przesunięta o jedną jednostkę do góry
ODPOWIEDZ