\(\displaystyle{ cos \alpha + cos \alpha \cdot tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha + \sqrt{1+ ctg \alpha ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ (1+sin \alpha) \cdot ( \frac{1}{cos \alpha } - \frac{1}{ctg \alpha } )-cos \alpha =0}\)
Zapisz w prostszej postaci, tożsamości trygonometryczne
Zapisz w prostszej postaci, tożsamości trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, o 14:56 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 mar 2012, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 1 raz
Zapisz w prostszej postaci, tożsamości trygonometryczne
1.
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\)
po podstawieniu skróc \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)
2. chyba powinien byc \(\displaystyle{ \ctg ^{2} \alpha}\)?
3.
Prawa strona równania:
\(\displaystyle{ \left( 1+\sin \alpha \right)\left( \frac{1}{\cos \alpha} - \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} \right) -\cos \alpha = \frac{1}{\cos \alpha} + \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} - \frac{ \sin^{2}\alpha }{\cos \alpha} - \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} - \cos \alpha = \frac{1- \sin^{2} }{\cos \alpha} - \cos \alpha = \frac{\cos \alpha}{1} - \frac{\cos \alpha}{1} = 0 = L}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\)
po podstawieniu skróc \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)
2. chyba powinien byc \(\displaystyle{ \ctg ^{2} \alpha}\)?
3.
Prawa strona równania:
\(\displaystyle{ \left( 1+\sin \alpha \right)\left( \frac{1}{\cos \alpha} - \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} \right) -\cos \alpha = \frac{1}{\cos \alpha} + \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} - \frac{ \sin^{2}\alpha }{\cos \alpha} - \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} - \cos \alpha = \frac{1- \sin^{2} }{\cos \alpha} - \cos \alpha = \frac{\cos \alpha}{1} - \frac{\cos \alpha}{1} = 0 = L}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, o 16:56 przez Johncoltrane, łącznie zmieniany 1 raz.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Zapisz w prostszej postaci, tożsamości trygonometryczne
Nieprawda - tu ma być cotangens a nie tangens.Johncoltrane pisze:
3.
Prawa strona równania:
\(\displaystyle{ \left( 1+\sin \alpha \right)\left( \frac{1}{\cos \alpha} - \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} \right) -\cos \alpha =}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 cze 2011, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PW
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
Zapisz w prostszej postaci, tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{1}{ctg \alpha }= tg \alpha= \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)