Zapisz w postaci iloczynowej:
\(\displaystyle{ 1+\sqrt{3}\sin(x)}\)
proszę o pomoc bo nie mam już pomysłów, próbowałem wyciągnąć 2 przed nawias i pokombinować z funkcjami dla wartości \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) ale nie wyszlo.
Postać iloczynowa
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 mar 2012, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 1 raz
Postać iloczynowa
Zauważ, że \(\displaystyle{ \sqrt{3}=\tg 60^{\circ}= \frac{\sin 60^{\circ}}{\cos 60^{\circ}}}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 23:13 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.