Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
zad.
Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sqrt{1-\cos ^2 \left( x+\frac{\pi}{2} \right) }}\)
dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle -\pi;\pi \right\rangle}\). Z wykresu odczytaj , dla których argumentów funkcja f przyjmuje wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) .
Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sqrt{1-\cos ^2 \left( x+\frac{\pi}{2} \right) }}\)
dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle -\pi;\pi \right\rangle}\). Z wykresu odczytaj , dla których argumentów funkcja f przyjmuje wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) .
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 20:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 350
- Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 15 razy
Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
\(\displaystyle{ 1-\cos ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) =\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{a^{2}}= |a|}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{a^{2}}= |a|}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 20:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin. Skaluj nawiasy.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin. Skaluj nawiasy.
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
wyszło mi coś takiego , proszę znaleźć błąd w rozumowaniu
złożenia: (trzeba to robić ?)
\(\displaystyle{ 1-\cos^{2} \left( x+\frac{\pi}{2} \right) \ge 0 \\
\left( 1-\cos \left( x+\frac{\pi}{2} \right) \right) \left( 1-\cos \left( x+\frac{\pi}{2} \right) \right) \ge 0 \\ \\ \text{I }\\
\cos \left( x+\frac{\pi}{2} \right) =1 \\
x+\frac{\pi}{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ \cos}\) przyjmuje \(\displaystyle{ 1}\) w \(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ x_{0} =- \frac{ \pi }{2}\\
x_{1} =- \frac{ \pi }{2} + 2k \pi\\
x_{2} = \frac{ \pi }{2} + 2k \pi \\ \text{II}\\
\cos \left( x+\frac{\pi}{2} \right) =-1\\
x+\frac{\pi}{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ cos}\) przyjmuje \(\displaystyle{ \pi}\) w \(\displaystyle{ -1}\)
\(\displaystyle{ x= \pi - \frac{ \pi }{2} \\
x_{0} = \frac{ \pi }{2} \\
x _{0} =- \frac{ \pi }{2}}\)
więc rozwiązania z przedziału \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2},- \pi ,- \frac{ 3\pi }{2}, \frac{ \pi }{2}, \frac{ 3\pi }{2}}\)
teraz właściwe rozwiązywanie \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sqrt{\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) }}\)
\(\displaystyle{ \left|\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) \right|}\)
\(\displaystyle{ \sin}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ 0}\) więc
\(\displaystyle{ x+ \frac{ \pi }{2} =0\\
x+ =-\frac{ \pi }{2}\\
x=-1}\)
złożenia: (trzeba to robić ?)
\(\displaystyle{ 1-\cos^{2} \left( x+\frac{\pi}{2} \right) \ge 0 \\
\left( 1-\cos \left( x+\frac{\pi}{2} \right) \right) \left( 1-\cos \left( x+\frac{\pi}{2} \right) \right) \ge 0 \\ \\ \text{I }\\
\cos \left( x+\frac{\pi}{2} \right) =1 \\
x+\frac{\pi}{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ \cos}\) przyjmuje \(\displaystyle{ 1}\) w \(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ x_{0} =- \frac{ \pi }{2}\\
x_{1} =- \frac{ \pi }{2} + 2k \pi\\
x_{2} = \frac{ \pi }{2} + 2k \pi \\ \text{II}\\
\cos \left( x+\frac{\pi}{2} \right) =-1\\
x+\frac{\pi}{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ cos}\) przyjmuje \(\displaystyle{ \pi}\) w \(\displaystyle{ -1}\)
\(\displaystyle{ x= \pi - \frac{ \pi }{2} \\
x_{0} = \frac{ \pi }{2} \\
x _{0} =- \frac{ \pi }{2}}\)
więc rozwiązania z przedziału \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2},- \pi ,- \frac{ 3\pi }{2}, \frac{ \pi }{2}, \frac{ 3\pi }{2}}\)
teraz właściwe rozwiązywanie \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sqrt{\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) }}\)
\(\displaystyle{ \left|\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) \right|}\)
\(\displaystyle{ \sin}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ 0}\) więc
\(\displaystyle{ x+ \frac{ \pi }{2} =0\\
x+ =-\frac{ \pi }{2}\\
x=-1}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 21:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Skaluj nawiasy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Skaluj nawiasy.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
Akurat w tym przypadku nie trzeba, w dodatku nie jestem w stanie ogarnąć Twoich rachunków, nie rozumiem też konkluzji:gawli pisze:wyszło mi coś takiego , proszę znaleźć błąd w rozumowaniu
złożenia: (trzeba to robić ?)
gawli pisze:więc rozwiązania z przedziału \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2},- \pi ,- \frac{ 3\pi }{2}, \frac{ \pi }{2}, \frac{ 3\pi }{2}}\)
A skąd Ty to wytrzasnąłeś?gawli pisze:teraz właściwe rozwiązywanie \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sqrt{\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) }}\)
\(\displaystyle{ \left|\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) \right|}\)
JK
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
Dlaczego nie trzeba rozpatrywać założeń ? Wynika to z podanego w zadaniu przedziału ?
Ponieważ w cosinusie z \(\displaystyle{ x _{0} =- \frac{ \pi }{2}}\) rozpatruje się więcej punktów dodając\(\displaystyle{ k \pi}\)tak aby zmieściło się w przedziale z zadania\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2},- \pi ,- \frac{ 3\pi }{2}, \frac{ \pi }{2}, \frac{ 3\pi }{2}}\)
jest równe zero zgodnie z założeniem podanym przez użytkownika manduka\(\displaystyle{ \left|\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) \right|}\)
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
Bo korzystając z jedynki trygonometrycznej szybko stwierdzasz, że wyrażenie pod pierwiastkiem jest nieujemne.gawli pisze:Dlaczego nie trzeba rozpatrywać założeń ?
Dalej nie rozumiem, co masz na myśli. Najpierw napisałeś nierówność, a potem wykonałeś sporo niezrozumiałych dla mnie czynności.gawli pisze:Ponieważ w cosinusie z \(\displaystyle{ x _{0} =- \frac{ \pi }{2}}\) rozpatruje się więcej punktów dodając\(\displaystyle{ k \pi}\)tak aby zmieściło się w przedziale z zadania
Po pierwsze, miałeś chyba narysować wykres funkcji.gawli pisze:jest równe zero zgodnie z założeniem podanym przez użytkownika manduka\(\displaystyle{ \left|\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) \right|}\)
Pod drugie,
\(\displaystyle{ \sqrt{\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) }=\left|\sin \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) \right|}\)
JK
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
\(\displaystyle{ \sqrt{\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) } \ge 0\\
\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right)}\)
jest zawsze większe bądź równe \(\displaystyle{ 0}\)
Ale co dalej ?
\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right)}\)
jest zawsze większe bądź równe \(\displaystyle{ 0}\)
Ale co dalej ?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 23:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 mar 2012, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 1 raz
Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
\(\displaystyle{ \left|\sin \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right) \right|}\)
Narysuj wykres tej funkcji.
Narysuj wykres tej funkcji.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
całe zadanie w takim razie \(\displaystyle{ \sqrt{\sin ^{2} \left( x+ \frac{ \pi }{2} )\right}}\)
wyniki funkcji trygonometrycznej sinus podniesione do kwadratu osiągają zawsze wartości większe bądź równe zero
następnie\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sqrt{1-\cos ^2 \left( x+\frac{\pi}{2} \right) }
\Rightarrow \left| \sin \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right)\right|}\)
rysunek funkcji
wyniki funkcji trygonometrycznej sinus podniesione do kwadratu osiągają zawsze wartości większe bądź równe zero
następnie\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sqrt{1-\cos ^2 \left( x+\frac{\pi}{2} \right) }
\Rightarrow \left| \sin \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right)\right|}\)
rysunek funkcji
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
To jest dość dziwne zdanie (językowo). Stwierdź raczej, że wartości tej funkcji są nieujemne.wyniki funkcji trygonometrycznej sinus podniesione do kwadratu osiągają zawsze wartości większe bądź równe zero
W zadaniu miałeś jeszcze jedno polecenie.
JK
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Naszkicuj funkcję z pierwiastkiem
\(\displaystyle{ f(x)}\) przyjmuje \(\displaystyle{ \frac12}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left\{- \frac{2 \pi }{3},- \frac{ \pi }{3}, \frac{ \pi }{3} , \frac{2 \pi }{3} \right\}}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, o 11:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy