Rozwiąż równanie.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
1608
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 133 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie.

Post autor: 1608 »

Rozwiązuje równanie :
\(\displaystyle{ \sin^{2}x - 8\sin x \cos x +7\cos^{2}x = 0}\)
Z wzoru jedynkowego:
\(\displaystyle{ \sin^{2}x - 8\sin x \cos x +7(1-\sin^{2}x) = 0}\)
I dalej:
\(\displaystyle{ \sin^{2}x - 8\sin x \cos x +7 - 7 \sin^{2}x = 0}\)
I juz uporzadkowane:
\(\displaystyle{ 6\sin^ {2} x + 4\sin2x - 7 = 0}\)

I zupełnie nie wiem co dalej. Prosiłbym o jakąś wskazówkę.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Rozwiąż równanie.

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ \sin^{2}x - 8\sin x \cos x +7\cos^{2}x = (\sin x-4\cos x)^2-9\cos^2x}\)

i wzór na różnicę kwadratów.

JK
ODPOWIEDZ