\(\displaystyle{ \sin 2x>\sin x}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0, 2 \pi \right\rangle}\)?
I jak odczytam to z wykresu (narysuję obie funkcje) to mam przedział \(\displaystyle{ x \in \left( 0, \frac{ \pi }{3} \right) \cup \left( \pi , \frac{5}{3} \pi \right)}\).
Ale jak to sobie zrobię tak:
\(\displaystyle{ \sin 2x - \sin x>0 \\
2\sin x \cos x - \sin x>0 \\
\sin x \left( 2 \cos x - 1 \right) > 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x>0}\) lub \(\displaystyle{ \cos x > \frac{1}{2}}\)
to mi zupełnie inna odpowiedź wyjdzie...
Jak mam to robić?
-- 10 mar 2012, o 15:09 --
A może obie metody są poprawne...?
Jaki zbiór rozwiązań ma nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Jaki zbiór rozwiązań ma nierówność
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 16:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Skaluj nawiasy.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 mar 2012, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 4 razy
Jaki zbiór rozwiązań ma nierówność
\(\displaystyle{ \sin x \left( 2 \cos x - 1 \right) > 0}\)
ale ta nierównośc jest równoważna układowi
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin x>0\\ \cos x > \frac{1}{2}\end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin x<0\\ \cos x < \frac{1}{2}\end{cases}}\)
Rozwiązaniem pierwszego są \(\displaystyle{ x\in \left( 0,\frac{\pi}{3} \right)}\), a rozwiązaniem drugiego są \(\displaystyle{ x\in \left( \pi ,\frac{5\pi}{3} \right)}\) i mamy to samo co odczytałeś z wykresu.
ale ta nierównośc jest równoważna układowi
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin x>0\\ \cos x > \frac{1}{2}\end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin x<0\\ \cos x < \frac{1}{2}\end{cases}}\)
Rozwiązaniem pierwszego są \(\displaystyle{ x\in \left( 0,\frac{\pi}{3} \right)}\), a rozwiązaniem drugiego są \(\displaystyle{ x\in \left( \pi ,\frac{5\pi}{3} \right)}\) i mamy to samo co odczytałeś z wykresu.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 16:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.