problem z narysowaniem wykresy funkcji...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
niestabilny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 31 paź 2010, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

problem z narysowaniem wykresy funkcji...

Post autor: niestabilny »

Funkcje \(\displaystyle{ f}\) i \(\displaystyle{ g}\) określone w przedziale \(\displaystyle{ \langle -\pi ; 2\pi\rangle}\) dane są wzorami \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sin x}\) i \(\displaystyle{ g \left( x \right) = x^2 - \pi x}\).
a) W jednym układzie współrzędnych naszkicuj wykresy obu funkcji

Mam problem z funkcją \(\displaystyle{ g \left( x \right)}\). Mam jej miejsca zerowe \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ \pi}\) ¡ wierzchołek \(\displaystyle{ \left( \frac{\pi}{2} ; \frac{\pi^{2}}{4} \right)}\). Jak narysowac na osi \(\displaystyle{ OY}\) \(\displaystyle{ \left( \frac{\pi^{2}}{4} \right)}\) skoro na osi \(\displaystyle{ OY}\) mam liczby calkowite a nie liczby \(\displaystyle{ \pi}\). Da się to zrobic nie na oko?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 16:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Skaluj nawiasy.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

problem z narysowaniem wykresy funkcji...

Post autor: major37 »

Na oko musisz bo inaczej nie da rady Zadanie 536 z Kiełbasy -- 10 mar 2012, o 11:33 --Tylko druga współrzędna wierzchołka się nie zgadza bo powinna być na minusie
ODPOWIEDZ