Podaj założenia i wykaż tożsamość trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 4 lut 2012, o 15:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kostrzyn
- Podziękował: 1 raz
Podaj założenia i wykaż tożsamość trygonometryczną
Podaj założenia i wykaż tożsamość trygonometryczną
\(\displaystyle{ \frac{1+\sin 2 \alpha }{\cos 2 \alpha } = \frac{1+\tg \alpha }{1-\tg \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1+\sin 2 \alpha }{\cos 2 \alpha } = \frac{1+\tg \alpha }{1-\tg \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 9 mar 2012, o 21:58 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 4 lut 2012, o 15:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kostrzyn
- Podziękował: 1 raz
Podaj założenia i wykaż tożsamość trygonometryczną
tylko, że nie mamy niewiadome, więc chyba nie można robić na krzyż tylko trzeba prawą stronę tak rozłożyć aby otrzymać tangesy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 4 lut 2012, o 15:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kostrzyn
- Podziękował: 1 raz
Podaj założenia i wykaż tożsamość trygonometryczną
więc jak przekształcić lewą aby otrzymać te tangesy? o to mi własnie chodzi. Przekształcenie strony a nie mnożenie na krzyż.
-
- Użytkownik
- Posty: 350
- Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 15 razy
Podaj założenia i wykaż tożsamość trygonometryczną
przecież masz wzorki
\(\displaystyle{ \sin2 \alpha = 2\sin \alpha \cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos2\alpha = \cos ^{2}\alpha - \sin ^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin2 \alpha = 2\sin \alpha \cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos2\alpha = \cos ^{2}\alpha - \sin ^{2}\alpha}\)