Kto ma pomysł jak rozwiązać to równanie:
\(\displaystyle{ 6\sin ^{3} \alpha +6\sin ^{2} \alpha -1=0}\)
Rozwiąz równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
Rozwiąz równanie
Ostatnio zmieniony 9 mar 2012, o 21:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 350
- Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 15 razy
Rozwiąz równanie
\(\displaystyle{ \sin \alpha =t}\)
ale tu jakieś brzydkie pierwiastki wychodzą, może źle przepisany przykład
****
\(\displaystyle{ \sin \alpha ^{2}=\cos \alpha \cdot \frac{1}{6}\ctg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha ^{2}=\cos \alpha \cdot \frac{1}{6} \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha } /\cdot 6\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ 6 \sin \alpha ^{3} = \cos \alpha ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 6 \sin \alpha ^{3}= 1- \sin \alpha ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 6 \sin \alpha ^{3}+ \sin \alpha ^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =t}\)
\(\displaystyle{ 6t^{3}+t^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ \left( 2t-1 \right) \left( 3t^{2}+2t+1 \right) =0}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{ \pi }{6} +2k \pi , k \in C}\)
ale tu jakieś brzydkie pierwiastki wychodzą, może źle przepisany przykład
****
\(\displaystyle{ \sin \alpha ^{2}=\cos \alpha \cdot \frac{1}{6}\ctg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha ^{2}=\cos \alpha \cdot \frac{1}{6} \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha } /\cdot 6\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ 6 \sin \alpha ^{3} = \cos \alpha ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 6 \sin \alpha ^{3}= 1- \sin \alpha ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 6 \sin \alpha ^{3}+ \sin \alpha ^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =t}\)
\(\displaystyle{ 6t^{3}+t^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ \left( 2t-1 \right) \left( 3t^{2}+2t+1 \right) =0}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{ \pi }{6} +2k \pi , k \in C}\)
Ostatnio zmieniony 9 mar 2012, o 21:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
Rozwiąz równanie
Mam pytanie. W jaki sposób przekształcasz to wyrażenie \(\displaystyle{ 6t^{3}+t^{2}-1=0}\) do takiej postaci
\(\displaystyle{ \left( 2t-1 \right) \left( 3t^{2}+2t+1 \right) =0}\) ?
\(\displaystyle{ \left( 2t-1 \right) \left( 3t^{2}+2t+1 \right) =0}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 350
- Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 15 razy
Rozwiąz równanie
Zauważam, że \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) jest pierwiastkiem no i później dziele. Można to zrobić schematem hornera lub normalnie, pod kreską. Dzielenie wielomianów po prostu.