Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha \in \left\langle 0, \pi \right\rangle}\) równanie \(\displaystyle{ 4x^2{}+4 \left( \sin \alpha +\cos \alpha \right) x+3\sin \left( 2 \alpha \right) =0}\) ma dwa rozwiązania rzeczywiste różnych znaków?
Wychodzi mi \(\displaystyle{ \alpha \in \left( \frac{ \pi }{2}, \frac{11}{12} \pi \right)}\)... ktoś mam podobnie? bo w książce jest inaczej...
Wychodzi mi \(\displaystyle{ \alpha \in \left( \frac{ \pi }{2}, \frac{11}{12} \pi \right)}\)... ktoś mam podobnie? bo w książce jest inaczej...
Ostatnio zmieniony 9 mar 2012, o 16:59 przez jbeb, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
DostałAś...
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \neq 0\\ \Delta>0\\ x_{1} x_{2}<0 \end{cases}}\).
Z delty wychodzi mi, że \(\displaystyle{ - \frac{7}{12} \pi +k \pi < \alpha < \frac{ \pi }{12}+k \pi}\), biorąc pod uwagę przedział podany w zadaniu mam \(\displaystyle{ \frac{5}{12} \pi < \alpha < \frac{11}{12} \pi}\).
Z trzeciego warunku mam przedział \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}+k \pi < \alpha < \pi +k \pi}\).
Przedział wspólny to \(\displaystyle{ \alpha \in \left( \frac{ \pi }{2}, \frac{11}{12} \pi \right)}\).
I gdzie tu błąd??
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \neq 0\\ \Delta>0\\ x_{1} x_{2}<0 \end{cases}}\).
Z delty wychodzi mi, że \(\displaystyle{ - \frac{7}{12} \pi +k \pi < \alpha < \frac{ \pi }{12}+k \pi}\), biorąc pod uwagę przedział podany w zadaniu mam \(\displaystyle{ \frac{5}{12} \pi < \alpha < \frac{11}{12} \pi}\).
Z trzeciego warunku mam przedział \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}+k \pi < \alpha < \pi +k \pi}\).
Przedział wspólny to \(\displaystyle{ \alpha \in \left( \frac{ \pi }{2}, \frac{11}{12} \pi \right)}\).
I gdzie tu błąd??
Ostatnio zmieniony 9 mar 2012, o 15:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \Delta. Skaluj nawiasy.
Powód: Poprawa wiadomości: \Delta. Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Sprawdź swoje obliczenia przy rozwiązywaniu nierówności \(\displaystyle{ \Delta>0}\).
A może warto zauważyć, że w tym zadaniu warunek \(\displaystyle{ x_1x_2<0}\) wymusza prawdziwość warunku \(\displaystyle{ \Delta>0}\). Przeanalizujmy współczynniki: \(\displaystyle{ a=4, b=4(\sin\alpha+\cos\alpha), c=3\sin(2\alpha)}\). Zatem mamy \(\displaystyle{ x_1x_2<0\iff c<0}\). Jeśli zaś \(\displaystyle{ c<0}\), to przy warunku \(\displaystyle{ a>0}\) jest \(\displaystyle{ \Delta=b^2-4ac>0}\). Zatem do rozwiązania problemu wystarczy nierówność \(\displaystyle{ c<0}\), tj. \(\displaystyle{ \sin(2\alpha)<0}\).
A może warto zauważyć, że w tym zadaniu warunek \(\displaystyle{ x_1x_2<0}\) wymusza prawdziwość warunku \(\displaystyle{ \Delta>0}\). Przeanalizujmy współczynniki: \(\displaystyle{ a=4, b=4(\sin\alpha+\cos\alpha), c=3\sin(2\alpha)}\). Zatem mamy \(\displaystyle{ x_1x_2<0\iff c<0}\). Jeśli zaś \(\displaystyle{ c<0}\), to przy warunku \(\displaystyle{ a>0}\) jest \(\displaystyle{ \Delta=b^2-4ac>0}\). Zatem do rozwiązania problemu wystarczy nierówność \(\displaystyle{ c<0}\), tj. \(\displaystyle{ \sin(2\alpha)<0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
\(\displaystyle{ \sin(2\alpha)<0}\) jaki z tego przedział wychodzi? Nie taki jak podałam? Nie wiem jaka inna może być ta delta... jaką ty masz?
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Zupełnie inny.jbeb pisze:\(\displaystyle{ \sin(2\alpha)<0}\) jaki z tego przedział wychodzi? Nie taki jak podałam?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Deltę poprawiłam, wyszedł mi przedział \(\displaystyle{ 0< \alpha < \frac{ \pi }{12} \vee \frac{5}{12}< \alpha < \pi}\).
Jaki powinien wyjść z \(\displaystyle{ \sin(2\alpha)<0}\)???? Znaczy jak rozpisać, bo jaki powinien wyjść, żeby się odpowiedź zgadzała to się domyślam... No mi wychodzi, że \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) zawiera się między \(\displaystyle{ \pi}\)a\(\displaystyle{ 2 \pi}\), no to na pół... i to samo mi wyjdzie przecież i odpowiedź się nie zgodzi...
Jaki powinien wyjść z \(\displaystyle{ \sin(2\alpha)<0}\)???? Znaczy jak rozpisać, bo jaki powinien wyjść, żeby się odpowiedź zgadzała to się domyślam... No mi wychodzi, że \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) zawiera się między \(\displaystyle{ \pi}\)a\(\displaystyle{ 2 \pi}\), no to na pół... i to samo mi wyjdzie przecież i odpowiedź się nie zgodzi...
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
O co tu chodzi ?-- 9 mar 2012, o 17:15 --jbeb pisze: suma kwadratów rozwiązań rzeczywistych równania (...) ma dwa rozwiązania rzeczywiste różnych znaków?
\(\displaystyle{ \Rightarrow \alpha \in \left( \frac{ \pi }{2}, \pi \right)}\)lukasz1804 pisze: Zatem do rozwiązania problemu wystarczy nierówność \(\displaystyle{ c<0}\), tj. \(\displaystyle{ \sin(2\alpha)<0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Odpowiedź w książce to \(\displaystyle{ \alpha \in \left( 0, \frac{ \pi }{12} \right) \cup \left( \frac{5}{12} \pi , \frac{ \pi }{2} \right)}\)... To albo w książce jest błąd, albo... nie wiem...
Ostatnio zmieniony 9 mar 2012, o 20:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Dobrze, jak by było "takich samych znaków" to by się odpowiedź zgadzała...