Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha \in \left\langle 0, \frac{ \pi }{2} \right\rangle}\) równanie \(\displaystyle{ x^{2}\sin \alpha +x+\cos \alpha =0}\) ma dwa różne rozwiązanie rzeczywiste?
Wychodzi mi przedział \(\displaystyle{ \alpha \in \left( 0, \frac{ \pi }{12} \right)}\), komuś może wychodzi jeszcze jakiś dodatkowy przedział?
Wychodzi mi przedział \(\displaystyle{ \alpha \in \left( 0, \frac{ \pi }{12} \right)}\), komuś może wychodzi jeszcze jakiś dodatkowy przedział?
Ostatnio zmieniony 8 mar 2012, o 21:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Skaluj nawiasy. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Skaluj nawiasy. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Założenia mam, ale nie o nie pytam... po prostu w książce oprócz tego jest podany jeszcze inny przedział i chce się upewnić czy ktoś ma tak jak czy mam błąd...
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
1.
\(\displaystyle{ \alpha =0}\) prowadzi do równania liniowego \(\displaystyle{ x+1=0}\), stad \(\displaystyle{ \alpha \ne 0}\)
2.
\(\displaystyle{ \alpha =\frac{\pi}{2}}\) prowadzi do równania \(\displaystyle{ x^2+x=0}\), stad \(\displaystyle{ \alpha =\frac{\pi}{2}}\) jest w zbiorze rozwiązań kątów, dla których wyjściowe równanie ma dwa rozwiązania
3.
\(\displaystyle{ \Delta = 1 - 4\sin \alpha \cos \alpha =1-2\cdot 2\sin \alpha \cos \alpha =}\)
\(\displaystyle{ 1-2\sin \left( 2 \alpha \right) > 0}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \left( 2 \alpha \right) < 1}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( 2 \alpha \right) < \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0< 2 \alpha < \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ 0< \alpha < \frac{\pi}{6}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}<\alpha <\frac{\pi}{2}}\)
odp:\(\displaystyle{ \alpha\in\left( 0,\frac{\pi}{6}\right)\cup\left(\frac{\pi}
{3},\frac{\pi}{2}\right>}\)
\(\displaystyle{ \alpha =0}\) prowadzi do równania liniowego \(\displaystyle{ x+1=0}\), stad \(\displaystyle{ \alpha \ne 0}\)
2.
\(\displaystyle{ \alpha =\frac{\pi}{2}}\) prowadzi do równania \(\displaystyle{ x^2+x=0}\), stad \(\displaystyle{ \alpha =\frac{\pi}{2}}\) jest w zbiorze rozwiązań kątów, dla których wyjściowe równanie ma dwa rozwiązania
3.
\(\displaystyle{ \Delta = 1 - 4\sin \alpha \cos \alpha =1-2\cdot 2\sin \alpha \cos \alpha =}\)
\(\displaystyle{ 1-2\sin \left( 2 \alpha \right) > 0}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \left( 2 \alpha \right) < 1}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( 2 \alpha \right) < \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0< 2 \alpha < \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ 0< \alpha < \frac{\pi}{6}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}<\alpha <\frac{\pi}{2}}\)
odp:\(\displaystyle{ \alpha\in\left( 0,\frac{\pi}{6}\right)\cup\left(\frac{\pi}
{3},\frac{\pi}{2}\right>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Twoja odpowiedź jest zła... chodziło mi tylko o to, czy komuś oprócz tego mojego przedziału (który jest dobry) wychodzi jeszcze \(\displaystyle{ \left( \frac{5}{12} \pi , \frac{ \pi }{2}\right\rangle}\), bo jest też podany.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2012, o 15:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \rangle. Skaluj nawiasy.
Powód: Poprawa wiadomości: \rangle. Skaluj nawiasy.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Istotnie, pomyłka. Powinno byćleapi pisze:\(\displaystyle{ \sin \left( 2 \alpha \right) < \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0< 2 \alpha < \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ 0\le 2\alpha<\frac{\pi}{6}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{6}<2\alpha\le \pi}\),
bo \(\displaystyle{ 2\alpha\in\left\langle 0, \pi\right\rangle}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
A to, że masz \(\displaystyle{ 2\alpha\in\left\langle 0, \pi\right\rangle}\) to stąd, że skoro \(\displaystyle{ \alpha \in \left\langle 0, \frac{ \pi }{2} \right\rangle}\) to trzeba razy 2?
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Tak \(\displaystyle{ \sin \left( 2 \alpha \right)}\) powstaje z \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) po dwukrotnym "ściśnięciu"
Fakt: przepraszam zwykła pomysłka \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{6}=\frac{1}{2}}\) oczywiście.
Fakt: przepraszam zwykła pomysłka \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{6}=\frac{1}{2}}\) oczywiście.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2012, o 16:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Skoro \(\displaystyle{ 0\le\alpha\le\frac{\pi}{2}}\), to po wymnożeniu tych nierówności stronami przez \(\displaystyle{ 2}\) dostaniesz \(\displaystyle{ 0\le 2\alpha\le\pi}\).jbeb pisze:A to, że masz \(\displaystyle{ 2\alpha\in\left\langle 0, \pi\right\rangle}\) to stąd, że skoro \(\displaystyle{ \alpha \in \left\langle 0, \frac{ \pi }{2} \right\rangle}\) to trzeba razy 2?
JK