Witam : )
Proszę o wskazówki jak ugryźć takie zadanie:
Zbadaj, czy istnieja kąty\(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) , takie, że \(\displaystyle{ \alpha + \beta + \gamma =180^\circ}\) i
\(\displaystyle{ \cos\alpha=0.8}\) i \(\displaystyle{ \cos\beta=-0.9}\)
Zbadaj czy istnieja katy
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Zbadaj czy istnieja katy
Zauważ, że wówczas \(\displaystyle{ \gamma = 180^\circ - \alpha - \beta}\). Zadziałaj na tym obustronnie sinusem lub cosinusem i zobacz co wyjdzie
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 4 maja 2011, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trn
- Podziękował: 7 razy
Zbadaj czy istnieja katy
okej, pozniej z jedynki trygonometrycznej wyznaczyc brakujace funkcje i podzielic to na przypadki w zaleznosci od znakow pozostalych funkcji tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Zbadaj czy istnieja katy
Nie musisz bardzo dzielić na przypadki. Sinus tych kątów jest zawsze dodatni.
Na dodatek \(\displaystyle{ \cos \gamma = \cos (180^\circ - \alpha - \beta) = \cos(\alpha + \beta)}\)
Potem rozpisz to ze wzoru na cosinus sumy
Na dodatek \(\displaystyle{ \cos \gamma = \cos (180^\circ - \alpha - \beta) = \cos(\alpha + \beta)}\)
Potem rozpisz to ze wzoru na cosinus sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 4 maja 2011, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trn
- Podziękował: 7 razy
Zbadaj czy istnieja katy
okej poradzilem sobie wyszlo mi że cosinus gammy wynosi 0.98 czyli kat istnieje
A powiedz mi jeszcze jedną rzecz
W takim zadaniu:
Masz dane \(\displaystyle{ \sin \alpha=0.6}\) i \(\displaystyle{ \sin \beta=0.8}\)
i
\(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma=180}\)
W jakiej cwiartce leza katy?
A powiedz mi jeszcze jedną rzecz
W takim zadaniu:
Masz dane \(\displaystyle{ \sin \alpha=0.6}\) i \(\displaystyle{ \sin \beta=0.8}\)
i
\(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma=180}\)
W jakiej cwiartce leza katy?
Ostatnio zmieniony 8 mar 2012, o 21:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin.