Mam nierówność \(\displaystyle{ \sin x \ge 3x - 4}\)
Mam sprawdzić czy jest to prawdziwe dla:
a)\(\displaystyle{ x \in \left\langle 0, 4 \pi \right\rangle}\)
Moim zdaniem można to zrobić podstawiając np. \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
\(\displaystyle{ \sin 2 \pi \ge 3 \cdot 2 \pi - 4}\)
\(\displaystyle{ 0 \ge 6 \pi - 4}\)
Nie prawda... Czyli nie jest prawdziwe...
Czy dobrze robię?
Nierówność, czy jest prawdziwa
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WW
- Podziękował: 2 razy
Nierówność, czy jest prawdziwa
Ostatnio zmieniony 8 mar 2012, o 21:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Symbol mnożenia to \cdot.