Dla jakich rzeczywistych wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) równanie \(\displaystyle{ \left( 2\sin \alpha -1 \right) 4^{x}- 2^{x+1} +\sin \alpha =0}\) ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste?
Wychodzi mi, że gdy \(\displaystyle{ \alpha \in \left( \frac{ \pi }{6}+2k \pi , \frac{5}{6} \pi +2k \pi \right)}\)... W rozwiązaniach z książki wyłączają z tego przedziału \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) i pomiędzy dwiema jakie się utworzą stawiają znak \(\displaystyle{ \vee}\)... no nie wiem w czym rzecz... czy ja tu coś pomyliłam czy oni...
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Ostatnio zmieniony 8 mar 2012, o 14:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, itd. Skaluj nawiasy. Pamiętaj, że język polski jest bogaty w synonimy.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, itd. Skaluj nawiasy. Pamiętaj, że język polski jest bogaty w synonimy.
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru
Rozwiązując równanie kwadratowe otrzymałeś
\(\displaystyle{ \Delta=-8\sin ^{2} \alpha +4\sin \alpha +4 >0}\)
uwzględniając warunki
\(\displaystyle{ 2 ^{x}=t,t>0}\)
otrzymałeś
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}<\sin \alpha <1}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin \alpha \neq 1}\)
więc
\(\displaystyle{ \alpha \neq \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-8\sin ^{2} \alpha +4\sin \alpha +4 >0}\)
uwzględniając warunki
\(\displaystyle{ 2 ^{x}=t,t>0}\)
otrzymałeś
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}<\sin \alpha <1}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin \alpha \neq 1}\)
więc
\(\displaystyle{ \alpha \neq \frac{\pi}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 8 mar 2012, o 14:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin.