Dla jakich rzeczywistych wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ \cos \left( 2x \right) +\cos \left( 2x+ \frac{4 \pi }{3} \right) = \log _{ \frac{1}{3}} \left( 3m+5 \right) - \log _{ \frac{1}{3} } \left( 10-m \right)}\) ma rozwiązania rzeczywiste?
Mi wychodzi, że gdy \(\displaystyle{ m \in \left\langle - \frac{1}{2}, \frac{25}{6} \right\rangle}\)... i oczywiście nie zgadza się to z odpowiedzią w książce, gdzie jest \(\displaystyle{ m \in \left\langle- \frac{1}{2},10 \right)}\).
Wychodzi komuś podobnie jak mi?
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru m
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru m
Ostatnio zmieniony 8 mar 2012, o 11:03 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.