Proszę o jakąś wskazówkę do tych dwóch równań:
a) \(\displaystyle{ \sin ^{2}2x = \sin 3x + \sin x}\)
b) \(\displaystyle{ \sin x\sin 2x = \cos x\cos 2x}\)
Rozwiąż równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 133 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie.
Ostatnio zmieniony 7 mar 2012, o 20:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rozwiąż równanie.
Pomocne będą:
a) wzór na sumę sinusów (po prawej stronie równania),
b) wzór na kosinus sumy (po przeniesieniu wszystkich wyrazów na prawą stronę).
a) wzór na sumę sinusów (po prawej stronie równania),
b) wzór na kosinus sumy (po przeniesieniu wszystkich wyrazów na prawą stronę).
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 133 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie.
Dziękuję za podpowiedz.
Poprawnie?:
a)
\(\displaystyle{ \sin ^{2}2x=\sin 3x+\sin x \\
(2\sin x\cos x)^{2}=2\sin x \frac{4x}{2}\cos x\frac{2x}{2} \\
4\sin x^{2}\cos x^{2}=2\sin 2x\cos x /:(2) \\
2\sin x^{2}\cos x^{2}=\sin 2x\cos x /:(\cos x) \\
2\sin ^{2}\cos x=\sin 2x \\
2\sin ^{2}\cos x=2\sin x\cos x /:(\sin x\cos x) \\
\sin x=1 \\
x= \frac{ \pi}{2} + 2k \pi}\)
Poprawnie?:
a)
\(\displaystyle{ \sin ^{2}2x=\sin 3x+\sin x \\
(2\sin x\cos x)^{2}=2\sin x \frac{4x}{2}\cos x\frac{2x}{2} \\
4\sin x^{2}\cos x^{2}=2\sin 2x\cos x /:(2) \\
2\sin x^{2}\cos x^{2}=\sin 2x\cos x /:(\cos x) \\
2\sin ^{2}\cos x=\sin 2x \\
2\sin ^{2}\cos x=2\sin x\cos x /:(\sin x\cos x) \\
\sin x=1 \\
x= \frac{ \pi}{2} + 2k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2012, o 20:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozwiąż równanie.
Prawie. Tam dzielisz przez cosinus, więc musisz założyć że jest różny od zera.
Potem musisz sprawdzić co się dzieje jak ten \(\displaystyle{ \cos\alpha=0}\)-- dzisiaj, o 20:06 --Zamiast dzielić lepiej chyba to przenościć na lewo i wyłaczać przed nawias.
Potem musisz sprawdzić co się dzieje jak ten \(\displaystyle{ \cos\alpha=0}\)-- dzisiaj, o 20:06 --Zamiast dzielić lepiej chyba to przenościć na lewo i wyłaczać przed nawias.