Zbadaj dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ \tg ^2{}x+\tg x+a=0}\)?
Założyłam, że delta większa lub równa zero... i tutaj jedynie ta dziedzina tangensa musi być różna od \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} +k \pi}\), ale co z tym fantem zrobić to nie wiem... W przypadku sinusa po podstawieniu "t" do równania później sprawdzałam jeszcze czy pierwiastki leżą w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle -1,1 \right\rangle}\)... a w przypadku tangensa... nie wiem... jakie założenia oprócz delty?
Zbadaj dla jakich wartości parametru a
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Zbadaj dla jakich wartości parametru a
Ostatnio zmieniony 6 mar 2012, o 22:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.