Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania.
Odp.: \(\displaystyle{ k= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \arccos \left( \frac{k}{2} \right)+\arcsin \left(k \sqrt{1-\left( \frac{k}{2} \right) ^{2} } \right)= \frac{ \pi }{2}}\)
Równanie z arcusami sinusa i cosinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 20:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 2 razy
Równanie z arcusami sinusa i cosinusa
Ostatnio zmieniony 6 mar 2012, o 15:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie z arcusami sinusa i cosinusa
Skorzystaj z tego, że:
\(\displaystyle{ \arcsin x = \frac{\pi}{2}-\arccos x}\)
oraz z tego, że \(\displaystyle{ \arcsin}\) to funkcja różnowartościowa.
Wyjdą dwa rozwiązania, także \(\displaystyle{ k=0}\).
Q.
\(\displaystyle{ \arcsin x = \frac{\pi}{2}-\arccos x}\)
oraz z tego, że \(\displaystyle{ \arcsin}\) to funkcja różnowartościowa.
Wyjdą dwa rozwiązania, także \(\displaystyle{ k=0}\).
Q.