Znajdź zasadniczy okres funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Wiader
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 lip 2004, o 10:31
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 3 razy

Znajdź zasadniczy okres funkcji trygonometrycznych

Post autor: Wiader »

Jaki jest okres zasadniczy f-cji

f(x)= cos4x + sin6x + 1

W sumie nalezaloby chyba sprowadzic do jednej f-cji jakos wiec

f(x)= cos4x + cos(pi/2 - 6x) + cos0

dalej troche pokombinowalem ale kiedy juz trace glowe to wrzucam na forum bo sa ludzie ktorzy lubia to rozwiazywac a ja chce poznac tylko (az) sposob...
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Znajdź zasadniczy okres funkcji trygonometrycznych

Post autor: Yavien »

Pomoc powinien ten watek: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2415 Jakby byly jeszcze jakies niejasnosci, zadaj pytanie tam, ten temat blokuje.
Nie wydaje mi sie, zeby konieczne bylo sprowadzenie do jednej funkcji, badaj tylko okresy funkcji skladowych.
ODPOWIEDZ