Wyznacz rozwiązanie nierówności zawarte w przedziale \(\displaystyle{ (-2 \pi ,2 \pi )}\) : \(\displaystyle{ 3 - 3sinx-2cos ^{2}x \le 0}\).
Mam takie zadanie i nie wiem jak przekształcić nierówności by była ona możliwa do rozwiązania.
Wyznacz rozwiązanie nierówności, przekształcenie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 80 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Wyznacz rozwiązanie nierówności, przekształcenie nierówności
\(\displaystyle{ \cos^2 \alpha =1-\sin^2 \alpha}\)
i masz nierówność kwadratowej względem \(\displaystyle{ \sin x}\)
i masz nierówność kwadratowej względem \(\displaystyle{ \sin x}\)