Wykazać prawdziwość nierownosci, poziom podstawowy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wykazać prawdziwość nierownosci, poziom podstawowy
Wykaż, ze jesli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym oraz \(\displaystyle{ \sin \alpha < \frac{1}{2}}\) , to \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha \cdot \tg ^{2} \alpha - \cos ^{2} \alpha < - \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 5 mar 2012, o 00:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Wykazać prawdziwość nierownosci, poziom podstawowy
\(\displaystyle{ \cos^2 \alpha \cdot \tg^2 \alpha -\cos^2 \alpha =\sin^2 \alpha -\cos^2 \alpha=-(\cos^2 \alpha -\sin^2 \alpha )=-\cos 2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ -\cos 2 \alpha <-\frac{1}{2} \Leftrightarrow \cos 2 \alpha >\frac{1}{2}}\), co jest prawdą bo \(\displaystyle{ \alpha \in \left(0,\frac{\pi}{2}\right) \wedge \sin \alpha <\frac{1}{2} \Leftrightarrow \alpha \in \left(0,\frac{\pi}{6}\right)}\) na podstawie monotoniczności cosinusa w \(\displaystyle{ \left(0,\frac{\pi}{6}\right)}\).
\(\displaystyle{ -\cos 2 \alpha <-\frac{1}{2} \Leftrightarrow \cos 2 \alpha >\frac{1}{2}}\), co jest prawdą bo \(\displaystyle{ \alpha \in \left(0,\frac{\pi}{2}\right) \wedge \sin \alpha <\frac{1}{2} \Leftrightarrow \alpha \in \left(0,\frac{\pi}{6}\right)}\) na podstawie monotoniczności cosinusa w \(\displaystyle{ \left(0,\frac{\pi}{6}\right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykazać prawdziwość nierownosci, poziom podstawowy
Wczoraj na to patrzyłem - jakiś ,,skomplikowany" podstawowy.
Nie ma funkcji podwojonych kątów ani nierówności trygonometrycznych.
Nie ma funkcji podwojonych kątów ani nierówności trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Wykazać prawdziwość nierownosci, poziom podstawowy
W samym zadaniu pojawia się nierówność trygonometryczna \(\displaystyle{ \sin \alpha < \frac{1}{2}}\). A swoją drogą, to tablic nie dają na podstawowym z takimi wzorami?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykazać prawdziwość nierownosci, poziom podstawowy
W zadaniu było dwie nierówności (szczegół), a w tablicach (są jedne dla obu poziomów) jest nadmiar wzorów nawet dla rozszerzonej.