Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kasia1441
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 mar 2012, o 18:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole

Rozwiąż równanie

Post autor: kasia1441 »

Czy ktoś pomógłby mi z tym zadaniem?
\(\displaystyle{ 1 + \sin 2x = \cos 2x}\)
Z Góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 18:23 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: ares41 »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ 1=\sin^2 x+\cos^2 x\\ \sin{2x}=2\sin{x}\cos{x}\\ \cos{2x}=\cos^2{x}-\sin^2{x}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

Albo.
Sinusa na prawą; pomnożyć stronami np przez \(\displaystyle{ 0,5\sqrt 2}\) i szukać na prawej cosinusa sumy.
ODPOWIEDZ